Merele caramelizate:Se începe prin pregătirea merelor. Se adaugă untul într-o tigaie non-aderentă, pe foc mediu și se topește. Se adaugă zahărul și merele. Se gătește, amestecând ocazional, timp de 3 minute, sau până când merele devin ușor maronii pe o parte. Folosind un clește, se întorc bucățile de mere și se mai gătesc 2 minute, până când devin caramelizate și ușor aurii. Se adaugă și suscul de lămâie și se scoate de pe foc.
Rața:
Se seteazaă temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius. Veți avea nevoie de o tigaie cu mâner rezistent la cuptor. După ce se clătește pieptul de rață sub jet de apă rece, se tapetează cu șervețele de bucătărie, pentru a îndepărta excesul de apă. Folosind un cuțit foarte ascuțit, se taie linii diagonale în pielea pieptului de rață, având grijă să nu ajungă cuțitul în carne. Se asezonează ambele părți generos, cu sare și piper.
Se pune tigaia pe aragaz, la foc mediu și se lasă să se încingă 1-2 minute. Se pune rața, cu partea cu pielea în jos în tigaie. Se gătește aprox. 10 minute, sau până când pielea devine ușor maronie. Când grăsimea se topește și se acumulează în tigaie, se transferă pentru puțin timp rața pe un platou și se scoate cu ajutorul unei linguri excesul de grăsime. Se reintroduce rața în tigaie și se continuă gătirea. Dacă începe să fumege sau pielea începe să se ardă, se dă aragazul la foc mai mic. Folosind un clește de bucătărie, se întoarce pieptul pe toate părțile și se gătește încă 2-3 minute. Se întoarce pieptul cu pielea în sus. Se transferă tigaia în cuptor (aveți grijă să fie tigaie cu mâner rezistent la cuptor!). Se lasă 3-4 minute, sau până când un termometru de bucătărie inserat în centrul pieptului ajunge la 60 de grade Celsius pentru „medium”. Se transferă pe un platou și se lasă la „odihnit”, acoperind cu o folie de aluminiu. Se scoate excesul de grăsime din tigaie și se lasă doar puțin. Se pune tigaia pe foc mediu. Se adaugă șalotele și se gătește amestecând, timp de 30-45 secunde. Se adaugă vinul și supa de pui. Se aduce la fierbere și se gătește 3-4 minute, până când se reduce lichidul la jumătate. Se adaugă oțetul, zahărul și rozmarinul. Se gustă și se asezonează, dacă este cazul. Se reîncălzesc și merele timp de 1 minut și se așează pe 4 farfurii. Se taie pieptul de rață pe diagonală, fâșii subțiri. Se așează felii în cele 4 farfurii și se servește cu sosul din tigaie. Poftă bună!