Cu cât o iarnă este mai aspră cu noi, așteptăm primele semne ale primăverii cu sufletul la gură. Evident, nu doar pentru temperaturile mai blânde și zilele mai lungi, dar pentru că plutește ceva în aer odată cu venirea primăverii… ne trezim la viață și crește pofta de socializare. Încep serile lungi la terase cu prietenii, cinele romantice în aer liber sau după-amiezele în care tot ce ne dorim este un pahar cu vin bun lângă cartea preferată. Cum să întâmpinăm mai bine perioada care vine, pentru a ne distrage atenția de la frigul care încă ne ajunge până la os? Noi avem o serie de sugestii ce ar putea grăbi, măcar în suflet, venirea primăverii:
Îngrijește-ți terasa. Recondiționează mobilierul, cumpără 2-3 decorațiuni și pune-le la păstrare pentru când vin primele zile mai călduroase.
Fă-ți ordine în șifonier și pregătește ținutele preferate de primăvară. Pune-le undeva la îndemână, ca zilele-nsorite cu vreme plăcută să nu te ia (și anul acesta) prin surprindere.
Investește într-un set de pahare potrivite pentru orice tip de vin – serile petrecute în tihnă cu cei dragi presupun existența unui ritual, a unui fel anume de a vă bucura impreună de un vin bun.
Știm că suntem foarte aproape de ziua în care ieșim pe terasă cu prietenii. O emoție trăim sigur, cel puțin prima oară când reușim să ne adunăm cei mai buni prieteni. Entuziasmul se vede, se simte și cu siguranță se transmite. După ce ai pregătit venirea primăverii, cel puțin în suflet 🙂 și ți-ai cumpărat cele mai faine pahare, uite ce ar mai trebui să încerci.
Combinarea vinurilor cu brânzeturile, este un răsfăț al papilelor gustative.
Se știe de multă vreme că savoarea vinului și a brânzeturilor de calitate se completează reciproc de minune. Posibilitățiile fiind practic nelimitate, este bine să ținem totuși cont de niște reguli de bază, pentru a ne asigura că profităm din plin de această experiență a bunului-gust. În primul rând, indiferent de tipul de brânză ales, aceasta trebuie scoasă din frigider cu aproximativ o oră înainte de momentul servirii. Acest lucru potențează aroma și oferă suficient spațiu ca textura brânzei să revină la stadiul natural. Gustul vinului este, de asemenea, puternic influențat de temperatura la care îl servim. Astfel, vinurile albe și rose-urile se servesc la o temperatură de 6-10 grade, în timp ce vinurile roșii se servesc la o temperatură mai ridicată, pentru a permite eliberarea aromelor fructate specifice, însă temperatura nu trebuie să fie mai mare de 18 de grade Celsius.
Asortați vinurilor albe, seci, răcite corespunzător brânza de capră, brie sau parmezan.
Vinurile albe mai dulci merg de minune alături de brânza cu mucegai – Roquefort, brânza daneză albastră sau Gorgonzola.
Savoarea vinului roșu sec este exemplar completată de brânzeturile tari, maturate, cum ar fi Emmentaler, Cheddar sau Gouda.
În fond, esența pairing-ului este despre a experimenta și a găsi cele mai potrivite combinații pe gustul fiecăruia. Pornind de la regulile de bază de mai sus, experiența poate fi întregită cu migdale, nuci, smochine proaspete, felii de măr sau mezeluri cum ar fi salamul uscat, prosciutto crudo sau altele. Cu siguranță, cu puțin efort de pus în așezarea preparatelor într-un mod cât mai apetisant pe platou, cu vinul desfăcut la temperatura optima și turnat în paharele potrivite, o simplă masă cu cei dragi se transformă într-o desfătare a simțurilor, presărată de momente ce vor deveni amintiri prețuite.