Se știe de multă vreme că savoarea vinului și a brânzei de calitate se completează reciproc de minune. Posibilitățiile fiind practic nelimitate, este bine să ținem totuși cont de niște reguli de bază, pentru a ne asigura că profităm din plin de această experiență a bunului-gust.
În primul rând, indiferent de tipul de brânză ales, aceasta trebuie scoasă din frigider cu aproximativ o oră înainte de momentul servirii. Acest lucru potențează aroma și oferă suficient spațiu ca textura brânzei să revină la stadiul natural.
Gustul vinului este, de asemenea, puternic influențat de temperatura la care îl servim. Astfel, vinurile albe și rose-urile se servesc la o temperature de 4-10 grade, în timp ce vinurile roșii se servesc la o temperatură mai ridicată, pentru a permite eliberarea aromelor fructate specifice, însă temperatura nu trebuie să fie mai mare de 20 de grade Celsius.
Asortați vinurilor albe, seci, răcite corespunzător brânza de capră, brie sau parmezan.
Vinurile albe mai dulci merg de minune alături de brânza cu mucegai – Roquefort, brânza daneză albastră sau Gorgonzola.
Savoarea vinului roșu sec este exemplar completată de brânzeturile tari, maturate, cum ar fi Emmentaler, Cheddar sau Gouda.
În fond, esența pairing-ului este despre a experimenta și a găsi cele mai potrivite combinații pe gustul fiecăruia. Pornind de la regulile de bază de mai sus, experiența poate fi întregită cu migdale, nuci, smochine proaspete, felii de măr sau mezeluri cum ar fi salamul uscat, prosciutto crudo sau altele.
Cu siguranță, cu puțin efort de pus în așezarea preparatelor într-un mod cât mai apetisant pe platou, cu vinul desfăcut la temperatura optima și turnat în paharele potrivite, o simplă masă cu cei dragi se transformă într-o desfătare a simțurilor, presărată de momente ce vor deveni amintiri prețuite
Articol scris de Premian – www.premian.ro