Încă din cele mai vechi timpuri, vinul a ocupat un loc însemnat la masa pascală a creştinilor. Indiferent de culoarea sa, acesta a reprezentat întotdeauna licoarea potrivită pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.
Deşi în zilele care preced Sfintele Sărbători de Paşti atenţia ni se îndreaptă mai mult către preparatele culinare pe care urmează să le servim, trebuie să acordăm o importanţă aparte vinului care va însoţi, la această mare prăznuire, paleta variată a compoziţiilor gastronomice. Căci, precum spunea Alexandre Dumas – tatăl, „vinul este partea intelectuală a unei mese, iar mâncarea, numai suportul ei material”.
Pentru a reuşi să obţinem armonia dintre mâncarea şi vinul pe care le asociem la masa pascală, este necesar, în primul rând, să le asortăm în mod corect, în aşa fel încât vinul ales să pună în valoare gustul preparatelor, iar savoarea bucatelor să sublinieze multiplele calităţi ale vinului pe care îl acompaniază. O modalitate foarte bună pentru a deschide pofta de mâncare este aceea de a savura, în aşteptarea mesei, un vin spumant sec.
Odata ce începem să ne delectăm cu tradiţionalele ouă roşii şi feluritele antreuri, este recomandat să optăm pentru vinurile albe tinere, seci sau demiseci, precum cele din gama DOMENII: Fetească Albă, Grasă de Cotnari sau Tămâioasă Românească. De asemenea, drobul de miel, servit atât ca aperitiv împreună cu un vin alb demisec, poate fi însoţit cu succes, alături de friptură, şi de un vin roşu.
Supele, ciorbele şi chiar borşul de miel nu se recomandă a fi servite alături de vin. În schimb, ciorbele concentrate din peşte şi crustacee pot fi însoţite de un vin alb, sec şi cu aciditate, (cu cât peştele este mai gras, cu atât vinul trebuie să fie mai acid) sau de vinul care va acompania felul următor de mâncare.
La masa de Paşte, tradiţionalele sarmale, preparatele mai grele din carne de miel (stufatul sau friptura la tavă, preparatul culinar asociat de cele mai multe ori cu Sfintele Paşti), preparate picante şi cele din carne de vită sau de oaie sunt însoţite, de regulă, de vinul roşu sec, precum Feteasca Neagră din gama Iris.
Cei care doresc să servească preparate culinare mai uşoare la masa pascală pot opta pentru fructele de mare, preparatele din peşte sau carne albă de pasăre, care pot fi combinate perfect – pentru o potenţare a calităţilor gustative – cu vinurile albe, seci şi cu o aciditate ridicată.
Pentru masa de Paşte la care se servesc preparate raw vegane, uşoare, gătite la aburi şi cât mai natural, vinul recomandat este cel proaspat, fructat şi uşor.
Copturile pascale tradiţionale (pasca şi cozonacul) sunt cel mai bine apreciate alături de vinurile albe sau rosé dulci, precum Tămâioasa Românească sau Busuioaca de Bohotin.
Dacă la desertul pentru masa pascală se servesc prăjitură sau tartă cu fructe, este indicat ca acestea să nu fie mai dulci decât vinul asortat, fiind recomandat, astfel, un vin demi-dulce sau chiar dulce. Prăjiturile de la desert care conţin cremă de ciocolată trebuie să fie asortate la un vin roşu, iar dacă servim prăjituri cu cremă de vanilie şi fructe, putem să le asociem foarte bine cu un vin alb dulce.
Sfânta Duminică a Paştilor este o ocazie pentru a petrece timp alături de cei apropiaţi sufletului nostru, pentru a sărbători viaţa şi – odată asezaţi la masa festivă – pentru a ne desfăta simţurile cu preparatele rafinate şi băuturile potrivite acestora.
Iar secretul unei mese pascale reuşite se ascunde atat în a şti să alegem vinul potrivit în funcţie de preparatul culinar pe care îl servim, completând decorul unei atmosfere de sărbătoare, cat şi în a împărtăşi bucuria vieţii cu ceilalţi.
Pentru că vinul potrivit pentru a celebra Învierea Domnului Iisus Hristos, cea mai importantă sărbătoare a creştinităţii, este cel care îţi adună toţi oamenii dragi în jurul aceleiaşi mese.
.